Veel mensen zijn tijdens de coronacrisis begonnen met het bespelen van een instrument. Vaak was dit instrument de gitaar. Hoorde jij ook tot die groep mensen, of heb je na de vele lockdowns pas besloten om muziek te gaan maken? Wat jouw aanloopperiode ook is geweest, je bent hier op het juiste adres. In dit blog lees je namelijk de beste tips om te starten als gitarist. Misschien wordt jij wel de nieuwe Eddie van Halen en speel jij straks de solo van Michael Jackson’s Beat It vlekkeloos (ja echt, dat was Eddie van Halen).

Begin met een stukje theorie

Geen paniek, je hoeft geen enorme boekwerken te gaan lezen. Toch is het wel verstandig om een beetje muziektheorie te kennen voordat je echt gaat beginnen. Leer bijvoorbeeld wat over de gitaar zelf, waar zijn welke snaren voor, hoe stem je je gitaar en waar alle onderdelen voor zijn.

Lees verder ook wat over noten, akkoorden en toonsoorten. Het is handig om in ieder geval de basiskennis in huis te hebben voordat je gaan starten.

Zorg voor je juiste spullen

En dat is niet alleen een gitaar. Ja die heb je ook nodig, maar vergeet bijvoorbeeld je plectrum niet. Dat is dat kleine stukje plastic waarmee je je snaren bespeelt. Wanneer je akkoorden gaat spelen is dit, zeker als beginner, de makkelijkste manier. Met alleen je vingers zal het in het begin moeizaam gaan. Wanneer je noten gaat spelen of van plan bent om te gaan tokkelen heb je wel genoeg aan je vingers.

Wat ook handig is om te hebben is een capo. Een wat? Een capo. Dat is een klem die je op de hals van je gitaar zet om bepaalde akkoorden af te klemmen. Je gitaar zal een ander geluid maken dan zonder capo. Ook de plek van de capo maakt uit voor de toon van het geluid. 

Zoek een goede leraar

Ja ik weet het, op YouTube staan genoeg tutorials waar je leert om nummers te spelen. Toch is het, wil je echt serieus gitaar gaan spelen, beter om een goede leraar te zoeken. Deze persoon kan veel beter laten zien hoe het moet en vertelt wanneer jij iets beter op een andere manier kan proberen. Een tutorial ziet niet of je je gitaar goed vast hebt en of je akkoord zuiver is. 

Houd je gitaar losjes vast

Een beginnend gitarist is geneigd om de gitaar krampachtig vast te houden. Je maakt het dan alleen maar ingewikkelder voor jezelf. Als je je gitaar losjes vasthoudt dan zul je merken het dat spelen van de noten of akkoorden een stuk soepeler gaat.