Verbouwen is altijd intens, maar als het goed is resulteert het in iets wat helemaal naar jouw wens is. Vandaag neem ik je mee in mijn tuinverbouwing. Een aardig proces. Maar wat komt daar allemaal bij kijken?

Hou het natuurlijk

Je wilt een praktische tuin, maar het moet wel natuurlijk blijven. Althans, dat was in mijn geval zo. Natuurlijk is een terras fijn, bijvoorbeeld met grote tegels. Maar zorg dat je genoeg ruimte overhoudt voor echte stukjes tuin. Planten zijn goed voor de insecten en stukken tuin zonder tegels nemen makkelijker regenwater op. Goed voor de afwatering dus. 

Daarnaast koos ik voor een natuurlijke afscheiding van de tuin. Een kokos schutting. Dit maakt je tuin wat minder stijf dankzij de kokosvezels. Ook geeft kokos een fijne natuurlijke kleur.

Speel in op de seizoenen

Door rekening te houden met de seizoenen geniet je het hele jaar van je tuin. Zo koos ik bijvoorbeeld voor een aantal wintergroene planten. Op die manier is het niet zo kaal in de wintermaanden maar hou je de natuurlijke uitstraling. Ook combineerde ik diverse bloemen, maar zaaide ik zowel bloemen die in het voorjaar al opkomen als ook echte laatbloeiers die zelfs in oktober nog prachtig bloeien. 

Onderhoudsarm

Niemand houdt van irritante klusjes. Onkruid wieden kan je aardig wat uren aan besteden, maar echt blij word je er niet van. Ik koos daarom voor relatief grote terrastegels, 60 x 60 cm. Op die manier heb ik minder randjes en dus minder onkruid tussen de tegels. Ook zijn deze tegels jaarlijks makkelijker af te spuiten. Dus geen gladde tegels of groene aanslag. Eindstand: minimaal onderhoud!

Budget

Dan is er nog het budget. Leuk natuurlijk al die ideeën, maar het moet wel passen.

Bedenk daarom vooraf wat je zelf wilt doen en kán doen. De meeste kosten zitten namelijk verstopt in de arbeid. Wordt er bijvoorbeeld zand aangeleverd om je tuin te egaliseren? Of jij dat gaat kruien of een hovenier, maakt nogal verschil in de kosten.

Probeer daarom je tuinproject in kleine stukjes of taken op te delen. Per taak bepaal je vervolgens of je dit zelf wilt doen of uitbesteed. Schakel een paar kennissen in die een dagje komen helpen, want vele handen maken licht werk. Stem dit vervolgens ook goed af met de hovenier die je eventueel inschakelt. Het hele project valt of staat wat dat betreft met een goede planning. Veel plezier van jouw nieuwe tuin gewenst!