Of je nu de woonkamer, badkamer of slaapkamer gaat verbouwen, er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Sterker nog, als alles toch ‘open’ ligt, kan je maar beter een goed plan hebben zodat je niets over het hoofd ziet. Een verbouwing is namelijk een mooie gelegenheid om een aantal andere facetten waar de verbouwen niet per se om draait, ook aan te pakken.

Smart wonen

Smart wonen is de nieuwe standaard. kijk maar eens bij een domotica specialist. De verbouwing is het ideale moment om je elektronica en aansturing opnieuw in te richten. Beter, luxer, gemakkelijker en duurzamer. Echt zo’n voorbeeld van, als we dan toch bezig zijn, dan willen dit ook direct optimaal inrichten. Stel je voor dat je de woonkamer gaat verbouwen: vloer eruit, tussenwandje wegbreken, nieuw stucwerk. Denk dan direct na over welke features je in huis wil automatiseren. Aansturing met een tablet, automatische verlichting, airco, surround sound. Bedenk het! Maak een plan van het complete plaatje en neem de domotica optimalisaties ook mee in je begroting.

Besparen met verbouwen

Verbouwen is al duur genoeg. Bedenk dus ook of je ergens wat kunt besparen. Schakel wat vrienden in en kijk in je omgeving wie welke expertise heeft. Het sloopwerk en andere voorbereidingen kan je vaak prima zelf doen. Dit scheelt een boel euro’s! Het kan net het gat in je begroting opvullen of mogelijk maken dat je net die extra luxe toevoegt aan je plan. Als je met een groepje vrienden een dagje gaat knallen is het ook oprecht gezellig. Achter een drankje en wat vlees op de bbq en je hebt oprecht een leuke dag!

Alles in 1 of toch apart

Als je offertes gaat opvragen voor je verbouwing, probeer dan zowel losse prijzen als totaalprijzen inzichtelijk te krijgen. Een totaalprijs kan soms erg voordelig zijn, want je neemt één pakket af. Anderzijds is de prijs per onderdeel daardoor erg troebel. Door losse klusjes inzichtelijk te maken met offertes maak je je plan financieel slimmer. Hierdoor bepaal je eenvoudig wat je misschien zelf doet, uitstelt of laat vervallen.

Wat kost uitstel?

Als je budget nog niet toereikend is kan je alsnog starten met de verbouwing en de offertes opvragen. Tussen offertes, opstart en betaling zit best wat tijd. En vaak gaan de prijzen niet naar beneden maar wordt het na verloop van tijd juist duurder. Daar spaar je bijna niet tegen op. Dus breng de boel tijdig in gang en tegen de tijd dat je moet betalen heb je het laatste stukje budget al bij gespaard.