Het interieur van een kantoor is om meerdere redenen belangrijk. Met een kantoorinrichting draag je een beeld uit van je organisatie, de bedrijfscultuur en wat je belangrijk vindt in een samenwerking. Dit heeft vervolgens ook direct invloed op de productiviteit van werknemers. Een moderne kantoorinrichting is daarom essentieel. Hoe je een moderne kantoorinrichting creëert? Dat vertel ik je in deze blog! 

Ga voor ergonomie 

Er wordt steeds vaker gezegd dat zitten ‘het nieuwe roken’ is. Uiteraard is dit een tikkeltje overdreven, maar het is natuurlijk wel ongezond om de hele dag te zitten. Al helemaal wanneer medewerkers zitten op stoelen en werken aan bureautafels die niet ergonomisch zijn. Om medewerkers te helpen is het daarom aan te raden om ergonomische sta-zit bureaus en bureaustoelen te kiezen. Je betaalt wel wat meer, maar dan heb je ook de beste kwaliteit. Heb je niet zoveel budget voor nieuwe meubels? Dan heb je ook genoeg mogelijkheid om te kiezen uit tweedehands kantoormeubelen. Je hebt op deze manier niet goedkopere meubels, maar je bent ook nog eens duurzaam bezig. Win-win. 

Houd rekening met doelen en wensen 

Vervolgens ga je aan de slag met het inrichten van je kantoor. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je rekening houdt met de behoeften en uitdagingen van de medewerkers, cultuur, persoonlijkheden en verschillende werkstijlen. Deze overwegingen klinken misschien als veel werk vooraf, maar het is in ieder geval wel de meest effectieve manier om te bepalen hoe je het kantoor inricht. 

Voldoende afwisseling 

Een moderne kantoorinrichting moet verschillende soorten werk faciliteren. Denk hierbij aan werk waar veel focus voor nodig is zoals administratieve handelingen of het schrijven van een belangrijk rapport. Maar je dient ook rekening te houden met creatieve brainstormsessies of bijvoorbeeld een functioneringsgesprek. Voor al deze activiteiten is een ander soort ruimte geschikt. Zorg daarom voor voldoende afwisseling qua vergader- en werkplekken! 

Openheid & transparantie 

In een moderne kantoorinrichting is transparantie ontzettend belangrijk. De beste manier om dit te bereiken, is door ook in het kantoor te zorgen voor openheid. Is het bijvoorbeeld echt nodig dat iedere manager zijn eigen kantoorruimte heeft? Vaak kunnen zij ook prima werken in dezelfde ruimte als de collega’s die zij aanstuur. Daarmee wordt ook meteen de drempel voor contact verlaagt. 

Natuurlijk licht en glazen wanden 

tot slot dient een moderne kantoor een lichte en rustige omgeving te zijn. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat natuurlijk licht hierbij beter is dan kunstlicht. Klinkt eigenlijk ook wel logisch toch? Uiteraard is in de Winter kunstlicht nodig, maar idealiter is dat altijd een aanvulling op voldoende natuurlijk licht overdag. 

Glazen scheidingswanden zijn hierbij waardevol voor een moderne kantoorinrichting. Op deze manier maximaliseer je de hoeveelheid natuurlijke licht en tegelijkertijd creëer je een open werkruimte. Het is een prachtig alternatief voor massieve muren en deuren.