Hoewel Nederland meer dan 450 km kustlijn heeft, associëren veel mensen het land niet met surfen. Misschien komt dat door het onvoorspelbare weer, maar het zal je verbazen dat er in Nederland een aantal fantastische plekken zijn waar je kunt surfen of zelfs SUP-en!

In deze blog nemen we een kijkje bij een aantal van de beste surfplekken in Nederland. Hopelijk maakt dit het makkelijker om je vakantie te plannen en de beste plekken te vinden om golven te vangen of bijvoorbeeld te leren SUP-en.

TEXEL

Terug naar het noorden voor de volgende geweldige surfspot in Nederland. Texel is een van de Waddeneilanden en het is een geweldige manier om van de gebaande paden af te gaan en wat golven te pakken. De kust van het eiland is een nationaal park, met een hoofdstrand van 15 kilometer lang. De golven zijn hier vaak vrij hoog, dankzij de aanhoudende wind. Texel heeft meestal de beste surfomstandigheden van het land. Er zijn verschillende plekken om te surfen langs het strand, maar paal 9 en 17 zijn bijzonder goed!

SCHEVENINGEN

De grootste badplaats van Nederland en een van de populairste surfplaatsen! Maar helaas ben je niet altijd verzekerd van goede golven! De surfcondities zijn afhankelijk van een deining uit het noorden of zuidwesten en aflandige wind. Als de omstandigheden niet gunstig zijn, kan je in ieder geval genieten van de recreatiepier die direct aan het strand ligt. Er is een reuzenrad, een angstaanjagende bungeejump en een 350 meter lange tokkelbaan om je ook buiten het water te vermaken.

ZANDVOORT

Zandvoort is een van de populairste stranddagtrips in Nederland… althans in de zomer. Dat is geen verrassing, want het strand is lang, breed en gemakkelijk te bereiken. Er is een treinstation direct bij het strand! Ondanks het feit dat het aan de Noordzee ligt, is het water rustig tijdens warmere periodes. Laat dat je er echter niet van weerhouden om in de winter te komen – er is geen drukte en je kunt een aantal geweldige golven pakken. Het is ook een top SUP surfspot!

DOMBURG

Domburg is waarschijnlijk de populairste surfspot in het zuiden van Nederland. Het water is er helderder en warmer dan op de noordelijker gelegen stranden. Het ligt op een schiereiland op het Zeeuwse schiereiland en verwelkomt sterke golven, vooral in de zomer, wanneer er een muziekfestival is waar alles wat met surfen en skaten te maken heeft wordt gevierd!

Vanwege het kalme water is Domburg een geweldige plek om je te oriënteren op een stand-up paddleboard. Als je op zoek bent naar het perfecte board, zowel voor gewoon SUP-en als voor surf SUP-en, kijk dan eens bij GILI Sports SUP’s.

WIJK AAN ZEE

Als de golven  in Zandvoort niet helemaal bevallen, ga dan naar het nabijgelegen Wijk aan Zee, slechts een half uur ten noorden van de kust. Het heeft zo’n reputatie opgebouwd dat de plaatselijke bevolking het Wijkiki noemt! Er zijn hier veel zandbanken die voor uitstekende golven zorgen. Het enige nadeel is dat je aan de richting van de rook van een nabijgelegen staalfabriek kunt zien uit welke richting de wind waait. Toch positief: het strand is het breedste van Nederland en er zijn heel veel eet- en drinkgelegenheden. Het is geweldig voor gezinnen!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.